CBL - Campus del Baix Llobregat

Projecte llegit

Títol: Estat de l'art de la millora genètica de varietats de vinya


Estudiant que ha llegit aquest projecte:
    MESTRE PLUVINET, PAULA (data lectura: 26-10-2023)


Tutor/Cotutor: GRAS MOREU, ANNA

Departament: DEAB

Títol: Estat de l'art de la millora genètica de varietats de vinya

Data inici oferta: 17-01-2023      Data finalització oferta: 17-09-2023


Estudis d'assignació del projecte:
    GR ENG SIS BIOLÒGICS

Lloc de realització:
EEABB

Segon tutor (UPC): CASALS MISSIO, JOAN

Paraules clau:
Vitis vinifera, millora genètica, vinya, espècie

Descripció del contingut i pla d'activitats:
INTRODUCCIÓ

El treball consistiria a analitzar quin es l¿estat dels estudis,
avenços i noves tècniques que s¿estan fent avui en dia en relació
a la millora de varietats de vinya, ja que és un àmbit de recerca
molt nou i en el que s¿ha treballat poc i les empreses que s¿hi
dediquen ho fan des de fa relativament poc temps.

OBJECTIUS

Els principals objectius del treball serien els següents:

- Quina és la problemàtica en relació a la millora de la vinya,
en el sentit de que sempre hi ha hagut moltes objeccions al
respecte
- Per quins motius ara s'està començant a investigar, quines han
estat les causes que han iniciat aquesta inquietud?
- Plantejar-se si la millora genètica pot arribar a fer perdre el
caràcter específic de cada varietat, que el vincula a una zona i
un ¿terroir¿ determinat.
Tenint en compte que les DO i els cellers cada vegada donen més
valor a les varietats autòctones.
- Es podrien arribar a trobar millors varietats gràcies a la
millora genètica que poguessin arribar a ser acceptades pels
productors i pels organismes reguladors del sector?


Començar el treball amb les primeres modificacions que es van fer
a la vinya per millorar-la com els portaempelts i anar avançant
amb el temps fins a arribar a avui en dia.

Fixar-se a escala mundial en les millores genètiques que s¿han
dut a terme en el camp del cultiu de la vinya i acabar en la
recerca que s'està duent a terme aquí a Catalunya.

Buscar quins han estat els treballs més rellevants en recerca.


FER UNA ENQUESTA

Preguntar a les empreses que estan treballant en aquest camp, les
DO i potser algun productor.
Per què aquí el projecte de millora té tantes reticències i es
posen tantes traves? Com ho veuen? Quina projecció de futur hi
veuen? Quina perspectiva de futur creuen que pot tenir?

Overview (resum en anglès): In this work, a review is conducted on the state of the art of genetic improvement in grapevine (Vitis vinifera), a species belonging to the Vitaceae family. It is part of the botanical genus Vitis, which includes about 60 species, with the most well-known and widely cultivated being Vitis vinifera. Despite the arrival of phylloxera (Dactylosphaera vitifoliae) and the importation of North American pathogens, which caused high mortality among European vines, the different wild species related to Europe have not been lost, although they were at risk of extinction during the process.

Currently, about 10,000 cultivated grapevine varieties are known, many of which are preserved in germplasm banks worldwide. There are many studies showing that, despite many names designating varieties, it is estimated that almost 50% of the estimated diversity consists of duplicates.

The most widely cultivated wine grape varieties globally are Cabernet Sauvignon, Sultanina, Merlot, and Tempranillo. These varieties are traditional, meaning they have not been obtained through directed genetic improvement programs. Although in the world of grapevines, only varieties obtained through traditional methods are accepted due to restrictive legislation in the wine sector, there is currently a lot of research on the use of other techniques such as mutagenesis, somaclonal variation, somatic embryogenesis, genetic engineering, or CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats). The latter seems to be the one that will have a more prominent role in the future, as it is the newest and most precise technique for genetically editing "on demand." Primarily, researchers focus on improving resistance to pathogens and the organoleptic characteristics of the grapes.

This work provides a summary of all the techniques that have been used to improve grapevines, whether only in experimental studies without transfer to the production sector or in genetic improvement programs to obtain varieties that have ultimately been cultivated


© CBLTIC Campus del Baix Llobregat - UPC