Títol: Robòtica a la Indústria alimentària: Aplicació de la visió artificial per mapejat de superfícies i interacció amb la programació de cobots
Estudiant que ha llegit aquest projecte:
YUSTOS PÉREZ, DAVID (data lectura: 15-07-2024)
Tutor/a o Cotutor/a: ACHAERANDIO PUENTE, MARIA ISABEL
Departament: DEAB
Títol:
Robòtica a la Indústria alimentària: Aplicació de la visió artificial per mapejat de superfícies i interacció amb la programació de cobots
Data inici oferta:
05-03-2024
Data finalització oferta:
05-11-2024
Estudis d'assignació del projecte:
GR ENG ALIMENT 2016
Lloc de realització:
En empresa
(cal signar un conveni de cooperació)
Tutor/a Extern:
Mikel Gomis Zabala
Institució/Empresa:
RADAR PROCESS SL
Paraules clau:
Robòtica, Cobot, Visió artificial, Programació, Aliments de mida petita
Descripció del contingut i pla d'activitats:
Aquest treball final de grau es realitza en el marc d'un conveni de pràctiques lligat a TFG on es vol validar la utilització de robots en la recollida de productes alimentaris de mida de partícula inferior a 1 mm. El treball comportarà proves experimentals i de programació.
Overview (resum en anglès):
Robotics has become an indispensable tool in various industries, and its application in the food industry has been particularly notable in recent years. The growing demand for efficiency, precision and food safety has driven the development and implementation of advanced robotic systems in all aspects of production, from harvesting and processing to packaging and distribution.
The main goal of this project is to significantly advance the technological capabilities of robotics, thereby offering a wider variety of services. This will be achieved through showcasing the project at an international fair such as Hispack. To best address this task, a cobot equipped with a machine vision system camera will be used, enabling not only precise handling of products but also the capability to show a detailed mapping on the behavior of the surfaces where the operation takes place. The project has been divided into various stages, with the most important and challenging task being programming the camera to achieve de desired mapping.
The results obtained from the project have met the main objectives. The work has been successfully displayed, with the cobot operating at 98% precision while also showcasing impressive mapping capabilities. Additionally, it has been demonstrated that the cobot is adaptable to food products of various sizes, evidenced with products ranging from 2 mm to 12 mm. Thus, this project can serve as a foundation for future projects.