Títol: Ús de l'espectroscòpia de l'infraroig proper per determinar la tolerància a la sequera i el contingut en matèria seca en poblacions segregants de tomàquet
Estudiant que ha llegit aquest projecte:
ALARCON BARUJA, MARIA ALEJANDRA (data lectura: 28-10-2024)
Títol:
Ús de l'espectroscòpia de l'infraroig proper per determinar la tolerància a la sequera i el contingut en matèria seca en poblacions segregants de tomàquet
Data inici oferta:
30-01-2024
Data finalització oferta:
30-09-2024
Estudis d'assignació del projecte:
MU MKET4FOOD+BIO
MU TECH4AGRI+FOOD
Lloc de realització: EEABB
Segon tutor/a extern:
Anna Palou
Paraules clau:
Near Infrared Spectroscopy, tomàquet, Solanum pimpinellifolium, Solanum lycopersicum var cerasiforme, Estrès hídric, Qualitat, Matèria seca
Descripció del contingut i pla d'activitats:
Aquest treball té per objectiu valorar el potencial de la tecnologia Near Infrared Spectroscopy (NIR) per la determinació directa del contingut en matèria seca en fruits de tomàquet congelat. Alhora, es pretén estudiar si l'estrès hídric deixa una empremta en el fruit que es pugui detectar a través d'aquesta tecnologia. El treball es basa en els resultats d'una assaig de camp realitzat l'any 2023 amb una població de mapeig construïda a partir d'espècies silvestres de tomàquet. Les mostres de fruit que es van congelar seran processades per l'estudiant mitjançant anàlisi química de laboratori i, en paral·le, mitjançant la tecnologia NIR. Els resultats obtinguts permetran determinar la bondat dels models NIR per predir el contingut en matèria seca i també la tolerància a l'estrès hídric, comparant els resultats amb els obtinguts a l'assaig de camp.
Overview (resum en anglès):
NIR spectroscopy is a rapid and non-destructive technique that enables the analysis of product composition, particularly effective for fruits with high water content. This methodology allows for accurate predictions of parameters such as soluble solids and dry matter content. However, internal and external factors can influence the results, underscoring the need to optimize the sample processing protocol, which is the primary objective of this study.
To achieve the specific objectives, two experiments were conducted. In Experiment I, models obtained with the portable NIR F-750 were compared to those from the desktop spectrometer Antaris II. The F-750 showed less effective performance, achieving a coefficient of determination (R²) of 0.315 for both frozen and thawed samples. In contrast, the model developed with Antaris II yielded a R² of 0.665, indicating a better correlation between spectral readings and dry matter content. In Experiment II, conducted solely with the NIR F-750, the results yielded a R² of 0.646 for frozen samples and of 0.669 for thawed samples, representing a more optimal outcome. The study confirms that NIR spectroscopy is a valuable tool for assessing dry matter content in tomatoes. However, internal variability and external conditions impact measurement accuracy, highlighting the importance of optimizing analysis protocols to enhance the technique's precision in future research.