CBL - Campus del Baix Llobregat

Projecte llegit

Títol: Estudi de l'efecte de productes protectors de la cutícula de la poma per reduir els efectes del Russeting i Craking


Estudiant que ha llegit aquest projecte:


Tutor/a o Cotutor/a: GRAS MOREU, ANNA

Departament: DEAB

Títol: Estudi de l'efecte de productes protectors de la cutícula de la poma per reduir els efectes del Russeting i Craking

Data inici oferta: 30-01-2024      Data finalització oferta: 30-09-2024


Estudis d'assignació del projecte:
    GR ENG CIEN AGRONOM

Lloc de realització:


En empresa (cal signar un conveni de cooperació)

        Tutor/a Extern: Gloria Avila
        Institució/Empresa: IRTA Mas badia

Paraules clau:
Fruita, poma, russeting, cracking

Descripció del contingut i pla d'activitats:
RUSSETING I CRACKING EN LA VARIETAT FUJI
En els darrers anys la varietat Fuji s'ha vist afectada pel russeting i el cracking, aquests
símptomes poden afectar a la poma tan de manera estètica com a la seva viabilitat, ja que
aquestes micro o macro ferides poden ser una porta d'entrada per a patògens.
Per això aquí, des de l'IRTA, s'han fet diferents assaigs per poder veure quins factors poden
augmentar o disminuir aquests efectes. Els següents tres assaigs parteixen de les següents
mateixes condicions: varietat i portaempelt de pomeres varietat "Fuji Zhen® Aztec COV "/M9
NAKB de l'any de plantació 2006, sistema de formació en eix central, reg per goter, marc de
plantació 3.75 x 1.1 i xarxa antipedra gris.
-Assaig I, xarxa antipluja i productes: aquest assaig està compost per tres files i aquestes
estan dividides la meitat amb xarxa antipluja i l'altra meitat sense. Cada fila ha tingut una
aplicació diferent de fitosanitaris, una fila ha estat tractada amb els productes barrejats, una
altra fila amb els productes sense barrejar i a la tercera no s'ha aplicat cap producte és el
cas del control. El disseny experimental és una parcel·la elemental de 62 i 87 m2 (15-21
arbres x 3 files), en les 3 files es controlen els arbres centrals i es faran 4 repeticions d'1
arbre cada una.
-Assaig II, producte simple: en aquest assaig s'avaluarà els efectes dels productes PARKA i
KAOLIN aplicats amb atomitzador i control en diferents blocs, aquests productes s'utilitzen
com a protectors de la cutícula de la poma. El disseny experimental es farà per blocs
escollits a l'atzar i en els que es faran 4 repeticions. La parcel·la elemental és de 7 a 11
arbres i es controlen els 4 arbres centrals.
-Assaig III, productes aclaridors de flors, amb aquest assaig es vol determinar en diferents
blocs si hi ha efectes secundaris significatius sobre la quantitat de russeting i cracking a
l'hora de fer l'aclarida química aplicada amb atomitzadors de diferents productes i diferentes
dosis que son AZOS, CATs, CURATIO, BREVIS i un control. El disseny experimental s'ha fet
per blocs escollits a l'atzar i en els que es faran 5 repeticions. La parcel·la elemental és de 5
a 8 arbres i es controlen els 3 arbres centrals.
En els primers dos assaigs s'avaluarà la producció (t/ha, kg/arbre, pes mig del fruit), calibre
mig, distribució de calibres, percentatge de superfície colorejada, la incidència de russeting i
la de cracking. I en el tercer assaig s'avaluarà també els anteriors punts però a més a més
el nombre de corimbes inicials, el vigor dels arbres, la càrrega (fruits/cm2), el quallat
(fruits/100 corimbes inicials) i el número de llavors.

Overview (resum en anglès): The Fuji apple is highly valued for its exceptional organoleptic characteristics and its adaptability to Catalonia's Mediterranean climate. However, russeting and cracking are significant issues that affect its quality and commercial value. This project evaluates the effectiveness of Parka and Kaolin products in preventing these problems through field trials and data analysis, aiming to find practical and economical solutions for farmers.


© CBLTIC Campus del Baix Llobregat - UPC