CBL - Campus del Baix Llobregat

Projecte llegit

Títol: Servei de direcció executiva i direcció ambiental de les obres de remediació del subsol d'una zona verda


Estudiant que ha llegit aquest projecte:


Tutor/a o Cotutor/a: CENDRA GASCON, MARIA DEL MAR

Departament: DEAB

Títol: Servei de direcció executiva i direcció ambiental de les obres de remediació del subsol d'una zona verda

Data inici oferta: 28-02-2024      Data finalització oferta: 28-10-2024


Estudis d'assignació del projecte:
    GR ENG SIS BIOLÒGICS
    GR ENG SIS BIOLÒG 23

Lloc de realització:


En empresa (cal signar un conveni de cooperació)

        Tutor/a Extern: Anna Comellas Ponsà
        Institució/Empresa: Dac Enviro s.l.

Paraules clau:
Bioremediació, medi ambient, residus

Descripció del contingut i pla d'activitats:
Detall de la presa de mostres en acopi. Presa de la mostra representativa dels aplecs es realitzarà de la següent manera: a) S'introduirà a una barrena o pala de mostreig al material aplegat, prenent mostres individuals, a diferents punts de l'aplec. El mostreig es realitzarà dividint la massa de l'aplec en diferents unitats, aplicant-se un criteri espaial per a la realització de les submostres que constituiran la massa final. Es recollirà un nombre de submostres acumulatives, que formen l'aprovisionament. Cada mostra estarà composta a partir d'un mínim de 10 submostres recollides aleatòriament de cadascuna de les unitats considerades; b) Les submostres es disposaran damunt d'una safata o lona on es realitzarà una mescla per obtenir una única mostra homogènia i representativa del material acopiat; c) Del resultat de la integració del material, s'extraurà la quantitat necessària de mostra d'acord amb els requeriments del laboratori i als envasos proporcionats pel mateix, i aquests es dipositaran a una nevera refrigerada per a la seva conservació durant el transport.

Resultats de laboratori (paràmetres) i expedició de cada fracció al destí (abocador). A les figures presentades anteriorment es recull la gestió i destí dels materials atenent els resultats de la caracterització química a fer (on posa RD 9/2005, inclou també els metalls del DL 1/2009).

Proposta de control dels transports de les diferents fraccions dins i fora de l'obra. La proposta de PGT de l'empresa constructora haurà de definir les zones d'abassegament i tractament (cribat) tant interiors com exteriors de l'obra, si escau. Els transports interns s'hauran de fer de manera ordenada i evitant la generació de pols. S'hauran d'estabilitzar els camins exteriors i s'hauran de netejar. Si es requereix, es procedirà al seguiment aleatori dels camions a l'objecte de contrastar els destins i materials transportats.

b) Es valorarà l'estudi d'alternatives per a la gestió de les diferents fraccions resultants de l'obra. Caldrà identificar cadascuna de les fraccions resultants de l'excavació, per classe, i la seva gestió dins o fora de l'àmbit d'obra

La gestió final dels sòls excavats en la neteja depenen en gran mesura dels tractaments de recuperació o remediació que s'apliquin, que han d'anar en la direcció de fomentar els usos productius del sòls recuperats i en limitar la gestió als abocadors com a residus. En base a la informació disponible i coneixements existents de l'àmbit, els materials i alternatives de tractament són les següents:

Residus amb pirites: tot i que el projecte de recuperació no contempli el tractament d'aquest residu i la seva posterior gestió a CII estabillitzat, si en fase d'obra es considera una opció per a la reducció de costos de l'obra, es contempla estudiar un tractament per als residus perillosos CIII (informe perillositat i admissió a dipòsit CIII segons RD 69/2009). El tractament d'estabilització (TRS2) amb CaCO3 + agent airejador (poda) + voltejos permeten reduir les concentracions de metalls i altres compostos segons RD 69/2009, reduint la seva perillositat i lixiviació per tant essent aptes en cel·la d'estabilitzats de dipòsits CII.

El cribat de terres i runes d'origen antròpic permet separar les fraccions més grolleres de les més fines. Aquesta separació permet recuperar els petris a un recuperador d'àrids o dipòsit de terres i runes. La fracció fina, en base als nivells NGR es dediquen com a capa de recobriment en dipòsits, recuperadors de sorres o altres. Tot i que en les investigacions realitzades no s'han detectat sòls impactats amb hidrocarburs, en el cas que apareguin en fase d'obra sòls impactats amb hidrocarburs (perillosos) es pot planteja un tractament de bioremediació (TRS1: biopiles aeròbiques a figures anteriors) amb microorganismes aplicats a les sorres afectades per hidrocarburs, que permeten reduir les concentracions d'aquests.

Validació d'un equip portàtil de detecció de metalls pesants a camp

Overview (resum en anglès): This study focuses on the use of a new technique, based on the use of X-rays to analyse the concentration of metals in soil, especially in contaminated soils, últiple s t with traditional methods, such as laboratory analysis, to últiple s effectiveness and accuracy. In this way, it is possible to determine whether the method is últi.
The study was carried últip the company DACenviro, in an area contaminated by últiple elements, mainly metals, choosing últiple soil samples for analysis with the X-ray gun and laboratory analysis techniques.
The identification of chemical elements in the soil using the X-ray gun is accurate and fast. It uses X-ray fluorescence for this purpose, thereby irradiating the soil with X-rays and measuring the fluorescent radiation emitted by the metals.
The procedure followed was first to analyse the collected samples with the help of laboratory analysis. Then the X-ray gun was returned to the site and the analysis was performed at the locations where the first samples were collected.
The performance of the X-ray gun was similar to that of the laboratory, with minimal deviations in the heavy metal concentration results. One of the main advantages of the X-ray gun is its rapidity in obtaining results, which considerably decreases the waiting time compared to laboratory methods.
The data collected show a significant resemblance between the information obtained by the X-ray gun and the laboratory analysis. Soil analysis by X-ray gun was highly effective in finding heavy metals such as lead, mercury and cadmium in contaminated soils.


© CBLTIC Campus del Baix Llobregat - UPC