CBL - Campus del Baix Llobregat

Projecte llegit

Títol: Aplicació de l'espectroscòpia NIR en els controls de qualitat de l'empresa Borges Agricultural & Industrial Edible oils, SAU


Estudiant que ha llegit aquest projecte:


Tutor/a o Cotutor/a: ACHAERANDIO PUENTE, MARIA ISABEL

Departament: DEAB

Títol: Aplicació de l'espectroscòpia NIR en els controls de qualitat de l'empresa Borges Agricultural & Industrial Edible oils, SAU

Data inici oferta: 05-03-2024      Data finalització oferta: 05-11-2024


Estudis d'assignació del projecte:
    GR ENG ALIMENT 2016

Lloc de realització:


En empresa (cal signar un conveni de cooperació)

        Tutor/a Extern: Eduard Tejedor Fontanet
        Institució/Empresa: Borges Agricultural & Industrial Edible

Segon tutor/a (UPC): SANCHEZ SANCHEZ, ELENA

Paraules clau:
Quimiometria, NIR, Qualitat, Oleaginoses, PLS

Descripció del contingut i pla d'activitats:
Un dels principals reptes de la indústria alimentària es afrontar l'augment de la demanda pronunciada d'aliments. Això fa que es centrin gran part dels esforços en l'optimització dels seus
processos, vetllant per l'eficiència i l'eficàcia de les seves etapes. Per tal d'establir uns controls acord amb els estàndards de qualitat i seguretat adients s'utilitzen mètodes com l'espectrofotometria infraroja propera (NIR) i la espectrometria de ressonància magnètica nuclear (RMN) mes àgils vers els mètodes tradicionals. Ofereixen la possibilitat d'analitzar in-situ la composició de la mostra d'una manera ràpida, senzilla, econòmica i no invasiva. Per utilitzar-los es primordial calibrar-ho amb les dades obtingudes mitjançant els mètodes oficials d'anàlisis
segons els paràmetres estudiats.
L'objectiu d'aquest treball es reduir el pla de control al laboratori de l'empresa Borges Agricultural & Industrial Edible Oils, SAU especialitzada en la fabricació, elaboració i transformació d'olis i greixos vegetals. Les cal·libracions seran a partir dels paràmetres d'acidesa per les llavors oleaginoses (gra de raïm), d'àcids grassos i pastes, els sabons del procés de refinació, la humitat de pastes; i l'acidesa i peròxids de les lecitines. L'estudi de les mostres es realitza mitjançant
quimiometria amb el model estadístic de Regressió Parcial per Mínims Quadrats (PLS).

Overview (resum en anglès): In recent years, Near-Infrared Spectroscopy (NIRS) has been used to analyze the quality of oilseeds and edible oils with different parameters. Since it is a fast and efficient method to evaluate physical and chemical properties with very little sample preparation. In this context, this work studies to demonstrate the viability of NIR technology by means of the PLS multivariate regression method for the control of products and by-products of an olive industry. The objective of this work was to calibrate and validate five quantitative methods (acidity, fatty acids, fat, moisture and soaps) using this technology through official laboratory methods. This optimisation is intended to reduce time and improve accuracy in the analysis of samples, allowing for ideal quality and safety controls in the production process.
The results obtained showed that most of the components such as fatty acid profiles; The patented alternative product to saturated tropical fats called Health & Green Solid Oil (H&GSO) achieved good results in the cross-validation method with correlation coefficients close to (R2>90) and yield-to-deviation ratio (RPD) greater than 3. At the same time, it was concluded that the methods for linoleic profiles (R2=67.64; RPD=1.76) and behenic (R2=25.41; RPD=1.16) in the H&GSO product, as well as increasing the number of samples in external validations to reach (>40). In the product of seasoned oils, significant results are generally obtained in calibration and validations (R2>90; RPD>3). For the four by-products studied, oleins and fatty acids with the parameters of moisture and acidity respectively, robust methods with great variability of samples were achieved. Finally, for the two remaining by-products, such as bleaching earths (fat) and neutralization soaps (soap index), it was estimated to continue studying and expanding the methods with more samples and thus achieve more variability of values.


© CBLTIC Campus del Baix Llobregat - UPC