CBL - Campus del Baix Llobregat

Projecte llegit

Títol: Característiques clau i estratègies d'implementació d'intervencions per augmentar l'adherència a la dieta mediterrània en la població infantil i adulta a Catalunya


Estudiant que ha llegit aquest projecte:


Tutor/a o Cotutor/a: RAHMANI, DJAMEL

Departament: DEAB

Títol: Característiques clau i estratègies d'implementació d'intervencions per augmentar l'adherència a la dieta mediterrània en la població infantil i adulta a Catalunya

Data inici oferta: 30-01-2025      Data finalització oferta: 30-09-2026


Estudis d'assignació del projecte:
    GR ENG ALIMENT 2016

Lloc de realització:
EEABB

Segon tutor/a extern: Kenza Goumeida

Paraules clau:
Adherència, Dieta mediterrània, Intervencions, Famílies, aduls i adolescents, Dieta saludable

Descripció del contingut i pla d'activitats:
A Catalunya, la població i especialment una part significativa de la població infantil pateix problemes d'obesitat i sobrepès, que són principalment el resultat de trastorns alimentaris (mals hàbits d'alimentació) i sedentarisme. Hi ha una necessitat d'intervencions i polítiques per promoure i motivar la població per adoptar patrons dietètics més saludables, com ara la dieta mediterrània.
La dieta Mediterrània és un patró alimentari que es caracteritza per un alt consum de fruites i verdures, llegums, cereals, oli d'oliva i peix, i a més és coneguda per les seves propietats beneficioses per a la salut, com la prevenció de malalties cardiovasculars i metabòliques. L'adherència a la dieta mediterrània està associada positivament amb actituds positives cap una alimentació saludable, però factores com alimentació selectiva, el preu i la conveniència són una barrera potent per la seva adopció.
L'objectiu d'aquest treball de final de carrera és avaluar l'eficàcia de tres intervencions (una aplicació, un Snack saludable i activitats educatives pels adolescents) per augmentar l'adherència a la dieta mediterrània en la població infantil i adulta a Catalunya. El treball consisteix en un estudio longitudinal amb una mostra de famílies amb fills (nens i adolescents) on de primer i) es mesurarà l'adherència a la dieta mediterrània, després ii) s'implementaran les intervencions, i finalment iii) s'avaluarà l'impacte d'aquestes. Els resultats de l'estudi serviran para establir un conjunt de recomanacions para al desenvolupament de futures polítiques destinades a promoure una transició cap a patrons dietètics més saludables basats en els principis de la dieta mediterrània.

Overview (resum en anglès): In Spain, a significant part of the adolescent and adult population suffers from overweight and obesity problems, which are mainly the result of eating disorders (bad eating habits) and a sedentary lifestyle. There is a need for interventions and policies to promote and motivate the population to adopt healthier dietary patterns, such as the Mediterranean diet.
The Mediterranean diet is a dietary pattern characterized by a high consumption of fruits and vegetables, legumes, cereals, olive oil and fish, and is also known for its beneficial properties for health, such as the prevention of cardiovascular and metabolic diseases. However, factors such as selective eating, price and convenience can act as a barrier to its adoption.
The main objective of this work is to evaluate the effectiveness of three interventions (a mobile application, a healthy snack and educational materials and activities) to increase adherence to the Mediterranean diet in the adolescent and adult population in Catalonia.
The methodology consisted of a study before and after applying interventions, the sample was divided into 8 randomly assigned groups and evaluated using validated questionnaires (MEDAS, MEDLIFE, KIDMED AND KIDSCREEN) and, anthropometric data collection.
The results obtained show that the combined interventions had a more positive impact compared to the individual interventions, especially in improving adherence to the Mediterranean diet. However, not all changes were statistically significant.
In conclusion, the combined strategies show good potential to improve eating habits and help promote a healthier lifestyle, but they should be applied for longer periods and the participants should be motivated in some way to obtain better involvement and more solid and lasting changes.

Aquest projecte està relacionat amb l'adaptació al Canvi Climatic? No

Aquest projecte està relacionat amb la digitalització del seu àmbit de treball? No


© CBLTIC Campus del Baix Llobregat - UPC