CBL - Campus del Baix Llobregat

Projecte llegit

Títol: Avaluació d'antioxidants obtinguts a partir de subproductes del camp per aplicacions alimentàries


Estudiant que ha llegit aquest projecte:


Tutor/a o Cotutor/a: CODINA TORRELLA, IDOIA

Departament: DEAB

Títol: Avaluació d'antioxidants obtinguts a partir de subproductes del camp per aplicacions alimentàries

Data inici oferta: 30-01-2025      Data finalització oferta: 30-09-2025


Estudis d'assignació del projecte:
    GR ENG ALIMENT 2016

Lloc de realització:

UPC      Departament/centre: ETSEIB

Segon tutor/a (UPC): MUÑOZ NÚÑEZ, MARIA

Paraules clau:
Anàlisis fisicoquímiques, antioxidants, activitat antiradicalària, valorització subproductes

Descripció del contingut i pla d'activitats:
Aquest treball es basarà en l'estudi de les propietats antioxidants d'un subproducte obtingut del camp. Entre d'altres, l'estudiant/a caracteritzarà el subproducte en qüestió (fisicoquímicament, nutricionalment) i també optimitzarà el procés d'extracció dels antioxidants presents. Posteriorment, aquests s'aplicaran a emulsions alimentàries, i se n'avaluarà l'estabilitat oxidativa en el temps. També, es contempla realitzar una cerca bibliogràfica de la temàtica en qüestió.

Overview (resum en anglès): Horticultural production generates large volumes of broccoli (Brassica oleracea var. italica) and artichoke (Cynara scolymus L.) leaves that are discarded without being utilized, despite being rich in bioactive compounds. The aim of this Final Degree Project was to evaluate the antioxidant capacity of extracts obtained from these by-products and their effectiveness in slowing the oxidation of a model oil-in-water (O/W) emulsion.

The extracts were prepared using a solid-liquid extraction with 50% (w/w) ethanol/water, and were then characterized based on their total phenolic content (Folin-Ciocalteu method) and antiradical activity (neutralization of the 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl radical, DPPH). They were subsequently incorporated into the emulsion (10% or 3.33% v/v) either directly or encapsulated in alginate spheres. Over 14 or 21 days of storage at 24 °C (and in a preliminary trial at 37 °C), primary oxidation (peroxide value), secondary oxidation (thiobarbituric acid reactive substances, TBARS), pH, and the distribution of antioxidant and antiradical compounds between the aqueous and lipophilic phases of the emulsions were monitored.

The artichoke extract showed higher phenolic content (0.089 mg GAE/mL) and antiradical activity (1.47 mmol Trolox eq./L) than the broccoli extract (0.047 mg GAE/mL; 1.26 mmol Trolox eq./L). Both extracts reduced peroxide and malondialdehyde formation by 45-60% compared to the negative control (emulsion without extract), achieving values similar to a positive control (emulsion with gallic acid). In the preliminary trial, increasing the temperature to 37 °C accelerated oxidation, reducing the protective effect of the antioxidants. Encapsulation of the extracts did not result in significant improvements. About 70% of the polyphenols were detected in the aqueous phase, indicating that protection mainly occurred in this environment. In the case of the broccoli extract, increasing the dose above 3.33% did not further inhibit emulsion oxidation, suggesting interfacial saturation.

Thus, discarded artichoke and broccoli leaves represent local sources of natural antioxidants with potential to replace synthetic ones and to support a circular food chain aligned with SDG 12 (Responsible Consumption and Production) and the Farm-to-Fork strategy. Future research should optimize delivery systems and assess their sensory and toxicological impact for industrial application.

Aquest projecte està relacionat amb l'adaptació al Canvi Climatic? No

Aquest projecte està relacionat amb la digitalització del seu àmbit de treball? No


© CBLTIC Campus del Baix Llobregat - UPC