CBL - Campus del Baix Llobregat

Projecte llegit

Títol: Posada apunt d'un protocol de rentat de l'alga Ulva ohnoi per augmentar el rendiment en el seu processat i proposta d'alternatives d'ús de l'aigua de rentat


Estudiant que ha llegit aquest projecte:


Tutor/a o Cotutor/a: MASALO LLORA, INGRID

Departament: DEAB

Títol: Posada apunt d'un protocol de rentat de l'alga Ulva ohnoi per augmentar el rendiment en el seu processat i proposta d'alternatives d'ús de l'aigua de rentat

Data inici oferta: 31-01-2025      Data finalització oferta: 30-09-2025


Estudis d'assignació del projecte:
    GR ENG ALIMENT 2016

Lloc de realització:
EEABB

Segon tutor/a (UPC): FERNANDEZ ALTABLE, VICTOR MANUEL

Paraules clau:
Macroalgues, ulva ohnoi, rentat, aigua

Descripció del contingut i pla d'activitats:
L'ús de bioestimulants per millorar el creixement vegetatiu i el rendiment de cultius hortícoles és un pràctica que ha guanyat interès en els últims anys, ja que aquests compostos són de naturalesa biodegradable, no contaminants i no tòxics. En aquest sentit, els bioestimulants a base d'extractes de la macroalga Ulva ohnoi, entre d'altres, han mostrat bons resultats en diferents cultius (tomàquet, fava, enciam).
L'ús d'aquests macroalgues marines per l'elaboració d'extractes aplicables en agricultura requereix de protocols de rentat per tal d'eliminar l'excés de sals, ja que aquestes sals podrien provocar efectes negatius en els sòls. En general el procés de rentat inclou la submersió de l'alga en aigua dolça però no existeix cap protocol per tal d'estandaritzar-ne el procés.
En aquest treball s'estudiaran diferents protocols de rentat per tal de quantificar l'eliminació de les sals de la superfícies de la macroalga Ulva ohnoi. Per tal de definir un protocol de rentat s'avaluarà l'efecte de 1) la ratio macroalga-volum d'aigua de rentat, 2) temps de rentat, 3) agitació durant el rentat, 4) rentat amb aigua de l'aixeta o aigua destil·lada, en el percentatge d'humitat de l'alga i contingut en cendres. Després del rentat l'alga s'assecarà per obtenir la matèria seca i el contingut en humitat, i posteriorment es determinarà el contingut en cendres. Durant els rentats, es mesurarà l'evolució de la conductivitat elèctrica de l'aigua de rentat, això permetrà poder estudiar possibles utilitzacions de l'aigua de rentat per tal de poder-la reutilitzar en la mateixa instal·lació.
El treball es portarà a terme amb les algues cultivades al laboratori de peixos de l'EEABB.
Les activitats relacionades amb el treball seran:
-Control dels paràmetres de l'aigua als tancs (mesura de T, pH, CO2, Fòsfor, Amoni, Nitrit i Nitrat)
-Control de la biomassa d'alga als tancs
-Rentat setmanal d'una quantitat determinada d'alga
-Mesura de l'evolució de la conductivitat elèctrica de l'aigua de rentat
-Processament de l'alga després del rentat (secat, triturat)
-Interpretació dels resultats obtinguts i redacció del TFG

Overview (resum en anglès): Currently, algae are gaining importance in applications within the food, biotechnological and agronomic industries. This rise in production stems from the need to establish new sources of resources to meet the population's demand for new ways of producing proteins, biostimulants and other anti-inflammatory compounds in a more sustainable manner.

The nature of algae, their physiology and reproduction allow for high biomass production; however, due to the environment in which they are cultivated, they present high levels of salts and minerals that can be detrimental in food applications, in extraction processes and equipment, and may cause interference during analysis.

This study focuses on designing and establishing a washing protocol to reduce the surface salts of the green alga Ulva ohnoi, which is of great importance due to its high protein content and the heteropolysaccharide "ulvan". To establish this new protocol, the different existing protocols up to the present day were compared, and a new protocol was designed that includes both the washing and drying conditions of the samples.

Fresh Ulva ohnoi samples cultivated at different densities were used and washed with tap water with and without agitation, as well as with distilled water with and without agitation. Subsequently, the samples were dried and ground to analyse the mineral matter and protein content. To evaluate the quality of the process, the electrical conductivity of the washing waters was measured. To assess the quality of the alga, its appearance and texture were observed, as well as its internal cellular structure.

Among all washing conditions, the samples washed with distilled water without agitation were those from which the greatest amount of salt could be removed and which had the highest protein content (3.8189%), but their cellular structure and external texture were highly deteriorated (high rigidity and colour change). Regarding washing time, the longer it is, the greater the extraction of salts and the greater the cellular degradation. In all cases, the electrical conductivity of the washing waters stabilises after one hour of washing, indicating that beyond this time, surface salts are no longer reduced. Finally, the lower the culture density, the higher the protein content and the lower the mineral matter content.

Therefore, the optimal protocol consists of washing for one hour with tap water and agitation to maintain the properties of the alga, significantly reduce salts, and preserve the integrity of the internal structure and protein content. However, if the objective is to obtain the highest protein content and a rapid and significant reduction of salts, it is better to wash the samples for one hour with distilled water and agitation. It is therefore important to define the intended application of the final product: (1) for direct applications where texture matters, or (2) for applications as a food supplement where salt reduction and maximum protein content are most important.

Aquest projecte està relacionat amb l'adaptació al Canvi Climatic? No

Aquest projecte està relacionat amb la digitalització del seu àmbit de treball? No


© CBLTIC Campus del Baix Llobregat - UPC