CBL - Campus del Baix Llobregat

Projecte llegit

Títol: Estudi sobre el consum de proteïnes de diferents fonts


Estudiant que ha llegit aquest projecte:


Tutor/a o Cotutor/a: SEPULCRE SANCHEZ, FRANCISCO LUIS

Departament: DEAB

Títol: Estudi sobre el consum de proteïnes de diferents fonts

Data inici oferta: 03-02-2025      Data finalització oferta: 03-10-2025


Estudis d'assignació del projecte:
    GR ENG SIS BIOLÒG 23

Lloc de realització:

UPC      Departament/centre: DEAB

Paraules clau:
Insectes, font de proteïnes, instal·lacions, impacte ambiental

Descripció del contingut i pla d'activitats:
Es pretén fer un estudi sobre l'obtenció de proteïnes a partir de diferents fonts, bàsicament algues i insectes.

L'objectiu es comparar l'obtenció de proteïnes a partir de dues fonts: algues i insectes, comparant els diferents mètodes fisico-químics utilitzats. A partir de treballs ja publicats s'estudiaran diferents mètodes de purificació de proteïnes, el rendiment de cada mètode, el cost i la complexitat, així com la puresa de la proteïna obtinguda per comparar entre ells els i valorar l'aplicabilitat del producte obtingut per al consum directe o bé a partir de formulacions amb altres aliments.

També es farà un estudi sobre les previsions a mitja i llarg termini del consum de proteïnes a nivell mundial, i una valoració dels mètodes estudiats per veure quin o quins s'ajustarien millor a les necessitats futures.

Overview (resum en anglès): This academic report has its target on studying the viability of insects as a source of protein income
as an alternative to traditional sources. Comparison of production facilities, protein quality
evaluation, state of regulation identification and market acceptance are the main points studied that
allow to confirm insects as an alternative source of protein.
In the study, traditional protein sources (aquaculture, soybean cultivation and poultry farming) are
analyzed and compared with insect protein production facilities (Tenebrio molitor, Acheta domesticus, Alphitobius diaperinus and Locusta migratoria). Necessary resources, generated waste and environmental impact are compared. Insect
production facilities use modular systems that facilitate resource optimization, proper waste
management and, conseqüently, a low environmental impact.
Protein quality of insects (Tenebrio molitor, Acheta domesticus, Alphitobius diaperinus and Locusta migratoria) is evaluated by comparing the
essential amino acid composition with traditional protein sources, such as chicken, beef, salmon,
tuna and tempeh (a product made from soybeans), and the essential amino acid requirements of
humans. The results obtained highlight that the protein quality of insects is comparable to traditional
protein sources.
The introduction of some insect species into the regulatory framework for "novel foods" and the
approvals of the European Food Safety Agency (EFSA) guarantee the safety of their consumption.
This fact, together with the traditional consumption of insects in some regions of the world and the
appearance of new products that incorporate insects on the national market, favor the expansion
and growth of their consumption.

Aquest projecte està relacionat amb l'adaptació al Canvi Climatic?

Aquest projecte està relacionat amb la digitalització del seu àmbit de treball? No


© CBLTIC Campus del Baix Llobregat - UPC