CBL - Campus del Baix Llobregat

Projecte llegit

Títol: Estudi de l'efecte del dèficit hídric en la producció i qualitat del raïm per a diferents sistemes de conducció de la vinya al Penedès.


Estudiant que ha llegit aquest projecte:


Tutor/a o Cotutor/a: GRAS MOREU, ANNA

Departament: DEAB

Títol: Estudi de l'efecte del dèficit hídric en la producció i qualitat del raïm per a diferents sistemes de conducció de la vinya al Penedès.

Data inici oferta: 03-09-2021      Data finalització oferta: 03-04-2022


Estudis d'assignació del projecte:
    GR ENG AGRÍCOLA
    GR ENG AGRO PAISATGE
    GR ENG CIEN AGRONOM

Lloc de realització:
EEABB

Paraules clau:
Estat hídric, estrès hídric, Potencial hídric foliar i superfície foliar exposada

Descripció del contingut i pla d'activitats:
La vinya és un dels cultius amb menys necessitats hídriques.
No obstant això en situació de dèficit hídric sever no només
es veu reduït el rendiment econòmic del cultiu sinó que també
afecta la qualitat del raïm.
Les dades que es treballaran en aquest treball han estat
recollides a la campanya 2020-2021, caracteritzada per la
falta de precipitacions, gràcies a les estacions metrològiques
implantades en quatre vinyes de varietats, sols i
localitzacions diferents de la zona del Penedès. Les dades per
mesurar l¿estrès hídric s¿han aconseguit amb una cambra de
pressió.
Amb totes les dades agrupades es vol conèixer com reacciona la
planta davant de situacions de dèficit hídric i com afecten
aspectes com densitat de vegetació/ plantació, coberta
vegetal, varietat, sistema de formació... Per a després també
poder relacionar el comportament amb la producció final de
cada una de les vinyes.

Overview (resum en anglès): Vineyards are one of the crops with the least water needs, even a situation of water stress at the end of ripening can increase the quality of the production. However, in a situation of severe water deficit, throughout the cycle, both the quality of grapes and the economic yield decrease.
From sprouting, in spring, to winter, the water needs vary, increasing with the passing of the seasons. In the phenological state of flowering, too much moisture results in incorrect curdling and excessive vigor. During the vegetative growth period the excess moisture also causes a delay in the ripening. After all, if the water content in the soil is very high, the final composition of the grapes will be very watery and therefore the alcohol content and acidity will be altered.
Considering how it affects soil moisture and climatic conditions, wine growers are concerned about the viability of their crops. The results of this work may help the technicians of the Agrupacions de Defensa Vegetal to make the future decisions, or at least to understand how the vineyards of their members react to various water situations.
The data used to carry out the work were collected during the 2020-2021 season, characterized by a lack of rainfall, thanks tit he meteorological stations implanted in five vineyards of the Macabeu variety, but with soils and locations within the Penedès area.
With all the data collected, we want to know how the plant reacts to situations of water deficit and how they affect aspects such as leaf surface, vegetation cover, soil moisture, potential foliar water... To then also be able to relate the behaviour to the final production of each of the vineyards.
The results show that in this season all the vines have suffered severe water stress, but those that have reached this situation later show optimal vegetative growth for a good ripening. The results also show that there are no differences between cultivated lines and vegetation cover lines in variables such as exposed leaf area and leaf water potential.


© CBLTIC Campus del Baix Llobregat - UPC