CBL - Campus del Baix Llobregat

Projecte llegit

Títol: Tendencias en la demanda y la oferta de los restaurantes de Barcelona


Estudiant que ha llegit aquest projecte:


Tutor/Cotutor: GIL ROIG, JOSE MARIA

Departament: DEAB

Títol: Tendencias en la demanda y la oferta de los restaurantes de Barcelona

Data inici oferta: 09-02-2023      Data finalització oferta: 09-03-2023


Estudis d'assignació del projecte:
    GR ENG AGRÍCOLA
    GR ENG SIS BIOLÒGICS
    GR ENG AGRO PAISATGE
    GR CIENC CUL I GASTR
    GR ENG ALIMENT 2016
    GR PAISATGISME
    GR ENG CIEN AGRONOM

Lloc de realització:


En empresa (cal signar un conveni de cooperació)

        Tutor Extern: Gina Martinez Prat
        Institució/Empresa: Delectatech

Paraules clau:
Precios, comida rápida, HORECA

Descripció del contingut i pla d'activitats:
El presente estudio analizará la tendencia en los menús de los restaurantes de la ciudad de Barcelona con un especial interés en la incorporación de opciones veganas, vegetarianas y más sostenibles (productos ecológicos). También se estudiarán los factores más determinantes de los precios de los menús de los restaurantes de Barcelona. Además, el estudio pretende explicar la demanda (% ocupación) por los restaurantes y los factores que afectan dicha demanda.
Para alcanzar los objetivos del presente estudio se utilizarán los datos de la empresa ¿Delectatech¿ que gracias a su motor premiado en Big Data e Inteligencia Artificial recoge información valiosa (ocupación, tipo de comida, tipo de cocina, presencia de productos con sellos de calidad, etc.) sobre más de 250.000 establecimientos de restauración en Barcelona.
Factores que se consideran:
o Ubicación geográfica del restaurante
o Demanda diaria (ocupación)
o Tipo de comida (carnes, pizza, arroz, etc.)
o Tipo de cocina (española, Italiana, etc.)
o Tipo de bebida que ofrece el menú (bebida alcohólica/no alcohólica)
o Presencia de productos de calidad considerada (por ejemplo DOP o carnes de algún sitio particular etc).
o Marcas, etc.

Overview (resum en anglès): In the current gastronomic context, fast food establishments have undergone certain modifications due to social, economic, cultural, and technological circumstances. The main objective of this study is to analyze the price-determining factors that have influenced the
behavior of ¿FAST FOOD¿ restaurants in the HORECA channel (Hotels, Restaurants, and Cafeterias) over the past two years (2021-2022) in the Barcelona Metropolitan Area. In addition, Barcelona and Madrid will be compared with each other.
The resulting report aims to provide valuable information for businesses interested in the HORECA sector, enabling them to make informed decisions. The results indicate that the occupancy of these establishments has been recovering, reaching approximately 35% occupancy once the curfew was lifted. Furthermore, it has been observed that prices in fast food restaurants are below the Spanish average, with an average of 23.53 euros in the overall restaurant sector and 16.20 euros in fast food establishments.
Specifically, the study has explored how factors such as occupancy, price, reputation, and online reviews influence the prices of fast-food restaurants today. In summary, it has been found that higher restaurant occupancy corresponds to a lower average ticket price, while a better reputation of the establishment is associated with higher prices. In addition, a greater quantity of reviews is correlated with lower prices.
The key information for this study has been obtained from a reliable and specialized source: the company "Delectatech." This company has developed an award-winning Big Data and Artificial Intelligence engine that collects valuable data about dining establishments in the Barcelona Metropolitan Area, Barcelona city, and Madrid, including details about occupancy, food type, cuisine, prices, and more.


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