CBL - Campus del Baix Llobregat

Projecte matriculat

Títol: Cribratge i caracterització de nous microorganismes amb activitat Biopesticida


Tutor/a o Cotutor/a: ROIG VILLANOVA, IRMA

Departament: DEAB

Títol: Cribratge i caracterització de nous microorganismes amb activitat Biopesticida

Data inici oferta: 03-02-2024      Data finalització oferta: 03-10-2024


Estudis d'assignació del projecte:
    GR ENG SIS BIOLÒGICS
    GR ENG SIS BIOLÒG 23

Lloc de realització:


En empresa (cal signar un conveni de cooperació)

        Tutor/a Extern: Carolina Fernández
        Institució/Empresa: FUTURECO BIOSCIENCE

Paraules clau:
Control Biològic, Biopesticida (Bioinsecticida, Biofungicida, Bionematicida), Agent de Control Biològic (ACB), PCR, Meloidogyne, Ceratitis capitata, Fusarium oxysporum, biofilm, sideròfor, proteases, quitinases, lipases

Descripció del contingut i pla d'activitats:
L'objectiu del TFG és la selecció i caracterització a nivell microbiològic de diferents soques microbianes (fongs i/o bacteris) amb activitat fungicida, bactericida, nematicida i/o insecticida, candidates a esdevernir ingredient actiu d'un possible producte biopesticida.

A partir de diferents mostres de sòl, es realitzarà l'aïllament de diferents soques microbianes mitjançant diferents mètodes i medis selectius. Les soques aïllades seran identificades a nivell d'espècie mitjançant marcadors moleculars (16S en el cas dels bacteris i ITS pels fongs). Del llistat de soques identificades, es descartaran aquelles que pugueren esdevenir patogèniques pels cultius i també les espècies de poc interès comercial (per exemple aquelles que ja formin part de productes comercials).

Posteriorment, es seleccionaran algunes de les soques més novedoses que hagin estat identificades i es faran diferents bioassaigs d'activitat sobre diferents possibles dianes:

1. Sobre un nematode fitopatogen (el nemadode agallador Meloidogyne) en condicions in vitro i/o planta
2. Sobre un insecte-plaga (per exemple Ceratitis capitata) en condicions ex vivo
3. Sobre un fong fitopatògen (com per exemple Fusarium oxysporum en plàntules de tomàquet)

Finalment, en el cas que algun dels aïllats mostrés activitat davant d'alguna o algunes dianes avaluades, es procedirà a la seva caracterització a nivell microbiològic, determinant-se característiques com ara: tipus de tinció de gram, rang òptim de creixement en diferents condicions (de pH, temperatura, i salinitat), producció de biofilm, resitència a antibiòtics, producció d'enzims (proteases, quitinases, lipases, cel.lulases') i sideròfors.

Orientació a l'estudiant: Formació: Enginyer/a Agrícola, Enginyer/a Agrònom, Enginyer/a de Sistemes Biològics, Biòleg/Biòloga

Coneixements mínims: d'agronomia (fitopatología, nematologia, entomología), microbiologia i biologia molecular.

Horari laboral: a consensuar amb l'estudiant, però en tot cas que encaixi dins la franja horaria d'opertura de l'empresa (8:00 -16:00)


© CBLTIC Campus del Baix Llobregat - UPC