CBL - Campus del Baix Llobregat

Projecte matriculat

Títol: Recuperació de l'entorn del Molí de Monrau, disseny d'un projecte per mitjà del palimpsest com a concepte transversal


Tutor/a o Cotutor/a: BARTOLESCHI, GIOVANNA

Departament: DEAB

Títol: Recuperació de l'entorn del Molí de Monrau, disseny d'un projecte per mitjà del palimpsest com a concepte transversal

Data inici oferta: 12-07-2024      Data finalització oferta: 31-07-2024


Estudis d'assignació del projecte:
    GR PAISATGISME

Lloc de realització:
EEABB

Paraules clau:
Molí de Monrau; Palimpsest; Turisme regeneratiu; Territori; Restauració; Accessibilitat; Vies verdes; Viabilitat econòmica

Descripció del contingut i pla d'activitats:
L'objectiu principal d'aquest treball és la realització d'un projecte al Molí de Monrau a Sabadell juntament amb el seu entorn. Un dels espai més singulars de la llera del riu Ripoll i que fa anys que està abandonat i pateix les conseqüències del vandalisme i el pas del temps. L'edifici està catalogat com a bé cultural d'interès nacional (BCIN) i s'insereix en el territori com una fita on diverses rutes i espais d'interès, tant ecològic com patrimonial, coincideixen conformant una via verda que connecta el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac amb el Parc Natural de la Serralada de Collserola. L'Ajuntament de Sabadell conjuntament amb els propietaris de la finca, reclamen una restauració tant de l'edifici com de l'entorn i la seva accessibilitat des de les poblacions properes. Es debat el futur ús de l'edifici i quines funcions hauria de desenvolupar per ser solvent la rehabilitació d'aquest espai.

Com a punt de partida per iniciar el projecte, partim de l'observació i anàlisi del concepte de palimpsest en el paisatge, per tal de revelar, reinterpretar i reutilitzar les múltiples capes que conformen un territori. Mitjançant aquest enfocament, es pretén observar unes dinàmiques que permetin planificar i executar una proposta paisatgística arrelada al territori.

El concepte de palimpsest es refereix a la noció del paisatge com a recipient de múltiples capes històriques, ecològiques i culturals. La documentació i estudi d'aquestes capes facilitarà la incorporació d'eines i sistemes que permetin dissenyar un projecte paisatgístic que respecti i potenciï les particularitats del territori, per tal d'intentar respondre a les necessitats actuals de l'espai.

En aquest context, el projecte del Molí de Monrau i el seu nou ús podria ser una iniciativa pionera en "turisme regeneratiu", que no només minimitzi l'impacte ambiental sinó que també contribueix a la regeneració i millora dels ecosistemes i les comunitats locals.

Aquest TFG se situa dins d'una estela de projectes paisatgístics que, en l'entorn mediterrani, estan desenvolupant eines per una activitat turística sostenible, tant pública com privada. Aquesta eina ajudarà a gestionar l'entorn aprofitant l'impacte positiu que el turisme pot tenir en el territori.

Així doncs, sorgeixen una sèrie de preguntes a contestar:

- És possible incorporar un sistema de regeneració ambiental que, a més de suposar una millora ecològica, social i cultural, també generi un benefici econòmic i un interès per invertir?

- Podem trobar una gestió del paisatge on el factor humà no el degradi sinó que, al contrari, el millori i el gestioni de manera sostenible?

Amb el projecte del Molí de Monrau, es pretén revertir l'impacte de les explotacions turístiques en el paisatge, transformant-les en eines per generar i conservar l'entorn, fusionant territori, cultura i història amb turisme i gestió paisatgística.

Pla de treball:
Bloc I: Documentació i teoria:
- Fonaments teòrics: recerca teòrica i pràctica sobre el terme palimpsest en el paisatge i el turisme regeneratiu. Introducció i justificació de la proposta a través de fonts documentals existents.
- Recollida de dades: observació de els fonaments teòrics en casos ja executats o projectats i extracció d'una estructura que permeti la generació d'un projecte.
Bloc II: Anàlisi
- Definició del cas d'estudi concret: El molí d'en Monrau i la seva transversalitat a escala territorial i municipal.
- Recopilació i selecció d'informació sobre els projectes existents per a la selecció de l'àmbit de treball, el seu objecte i objectius.
- Visita i documentació in situ de l'àmbit de proposta.
- Recopilació i selecció d'informació gràfica i escrita.
- Anàlisi gràfica de l'àmbit de proposta i del seu entorn.
Bloc III: Projecte
La definició final tindrà el desenvolupament d'una proposta amb documentació gràfica (plànols) i escrita partint del desenvolupat en les primeres parts del treball.

Orientació a l'estudiant: Recerca d'arxiu i de bases de dades. Capacitat de lectura del territori. Creació i gestió de cartografíes complexes. Desnvolupament d'un projecte des de l'estratègia fins al detall constructiu.


© CBLTIC Campus del Baix Llobregat - UPC