Títol: Avantprojecte de finca ecològica sostenible a Llabià, baix empordà
Tutor/a o Cotutor/a: CLARAMUNT BLANES, JOSEP
Departament: DEAB
Títol:
Avantprojecte de finca ecològica sostenible a Llabià, baix empordà
Data inici oferta:
03-09-2024
Data finalització oferta:
03-04-2025
Estudis d'assignació del projecte:
GR ENG CIEN AGRONOM
Lloc de realització: EEABB
Paraules clau:
Producció Agrícola sostenible, Construcció agrícola, Sostenibilitat, Oli d'oliva
Descripció del contingut i pla d'activitats:
El projecte final de grau es centrarà en l'avantprojecte d'una finca ecològica a Llabià, Baix Empordà, amb l'objectiu de crear un model sostenible que integri pràctiques agrícoles responsables, edificacions ecològiques i un sistema de gestió eficient de l'aigua. La finca es dedicarà principalment a la producció d'oli d'oliva, basada en una plantació d'oliveres de les varietats Arbequina i Argudell.
El disseny de la finca es fonamentarà en l'adopció de pràctiques agrícoles sostenibles que respectin l'entorn natural i preservin la biodiversitat local. Les varietats d'olivera escollides, Arbequina i Argudell, són reconegudes per la seva adaptabilitat al clima mediterrani i per produir un oli d'alta qualitat, molt valorat tant a nivell local com internacional. L'Arbequina destaca per la seva resistència i pel seu oli suau i afruitat, mentre que l'Argudell, autòctona de la zona de l'Empordà, aporta un oli de caràcter més intens i singular. Aquestes varietats, a
més de ser resistents a les condicions pròpies del Baix Empordà, requereixen un ús eficient dels recursos hídrics, fet que les converteix en opcions ideals per a un projecte que prioritza la sostenibilitat. Es tindran en compte tècniques de cultiu ecològiques, com l'agricultura regenerativa, que inclouen l'ús de cobertes vegetals i l'aplicació de compostos orgànics per millorar la salut del sòl, afavorir la retenció d'aigua i reduir la dependència de productes químics.
Pel que fa a les edificacions dins de la finca, el projecte inclourà la construcció d'una agrobotiga i altres instal·lacions necessàries per a la gestió de la producció d'oli. Aquestes edificacions es dissenyaran amb un enfocament clarament sostenible, utilitzant materials naturals i reciclats que minimitzin la petjada de carboni. Es prioritzarà l'ús de fonts d'energia renovable, com la solar, per cobrir les necessitats energètiques de la finca, assegurant així una autogestió energètica que sigui respectuosa amb el medi ambient. A més, es tindrà especial cura en l'aïllament tèrmic i en l'optimització de la ventilació natural, amb l'objectiu de reduir el consum energètic i crear espais confortables i saludables per als treballadors i visitants. A més, la finca comptarà amb un trull d'oli propi, on les olives es processaran immediatament després de la collita. Aquest procés immediat garanteix que l'oli d'oliva verge extra mantingui totes les seves característiques organolèptiques, ja que l'oli s'emmagatzemarà en dipòsits d'acer
inoxidable amb temperatura controlada, embotellant-se només segons la demanda. D'aquesta manera, es preserva la frescor i qualitat de l'oli, oferint un producte de màxima excel·lència.
Orientació a l'estudiant:
L'estudiant ha de saber utilitzar el programari habitual per a la realització de projectes: Cad, ofimàtica, càlcul estructural,