CBL - Campus del Baix Llobregat

Projecte matriculat

Títol: Projecte de restauració paisatgística dels aiguamolls de Molins de Rei


Tutor/a o Cotutor/a: GOMEZ DE ZAMORA MARTINEZ, DANIEL

Departament: DEAB

Títol: Projecte de restauració paisatgística dels aiguamolls de Molins de Rei

Data inici oferta: 18-09-2024      Data finalització oferta: 25-09-2024


Estudis d'assignació del projecte:
    GR PAISATGISME

Lloc de realització:


En empresa (cal signar un conveni de cooperació)

        Tutor/a Extern: Álvaro Sainz Rastrilla
        Institució/Empresa: AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona)

Paraules clau:
Zona humida, biodiversitat, resiliència climàtica, restauració, fitodepuració, vegetació de ribera,

Descripció del contingut i pla d'activitats:
Els Aiguamolls de Molins de Rei, situats entre el riu Llobregat i l'autopista B-23, són un ecosistema artificial creat als anys noranta amb l'objectiu de renaturalitzar un espai que havia estat molt degradat a causa de la construcció d'infraestructures i la canalització del riu als anys setanta.
Aquesta zona, inicialment dissenyada per a recuperar la biodiversitat, depenia d'un sistema de bombes per portar aigua del riu, ja que es trobava a una cota més alta que el nivell freàtic. Amb el temps, el sistema de bombament va quedar fora de servei i la impermeabilització de les basses va perdre eficàcia, transformant els aiguamolls, que abans eren de gran valor ecològic, en un matollar sec i degradat.
Davant d'aquesta situació, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l'Ajuntament de Molins de Rei han desenvolupat un projecte centrat en la reutilització de l'aigua regenerada de la planta de tractament de Sant Feliu de Llobregat. Aquesta solució permetrà assegurar el subministrament constant d'aigua als aiguamolls, facilitant la restauració de l'ecosistema fluvial original, l'augment de la biodiversitat i la millora de la resiliència climàtica de l'espai.
La proposta de Treball de Final de Grau se centrarà en la perspectiva paisatgística per a la restauració dels aiguamolls, realitzar un estudi de reintroducció d'espècies autòctones de vegetació de ribera, i valorar quin serà el seu paper en el procés de fitodepuració de l'aigua aportada per la planta de tractament. Assegurant que es mantingui la qualitat adequada per a la sostenibilitat de l'ecosistema.
A través d'aquest projecte, es busca recuperar els aiguamolls com un refugi de biodiversitat de gran valor ecològic i paisatgístic per a la fauna local i migratòria del Delta del Llobregat, alhora que es crea un espai natural important per a la comunitat local, combinant sostenibilitat ambiental amb beneficis socials.

Orientació a l'estudiant: L'estudian ha de tenir coneixements en ecologia, vegetació i tècniques de restauració ecològica. Ha de tenir capacitat analítica i crítica i voluntat projectual.


© CBLTIC Campus del Baix Llobregat - UPC