CBL - Campus del Baix Llobregat

Projecte llegit

Títol: Desenvolupament d'un prototip d'envàs termosellable a partir de Paper de Pedra (R) per alimentació


Tutor/Cotutor: ACHAERANDIO PUENTE, MARIA ISABEL

Departament: DEAB

Títol: Desenvolupament d'un prototip d'envàs termosellable a partir de Paper de Pedra (R) per alimentació

Data inici oferta: 29-01-2020      Data finalització oferta: 29-09-2020


Estudis d'assignació del projecte:
    GR ENG ALIMENT 2016

Lloc de realització:
EEABB

Paraules clau:
Sostenibilitat, paper de pedra, CaCO3, PE, resistències mecàniques, envàs termosegellable

Descripció del contingut i pla d'activitats:
La importància de la sostenibilitat i el constant intent de la no generació de residus de les indústries, més concretament de la indústria alimentaria, ha creat alternatives que substitueixin tot allò que no sigui respectuós amb el medi ambient fent productes amb envasos biodegradables, compostables etc., que puguin reemplaçar al plàstic. Aquests envasos de substitució engloben el món del paper i el cartró, que són dos materials aptes per a la indústria alimentaria.
Recentment, s'ha descobert que no només el paper convencional amb cel·lulosa (compost orgànic natural que prové de les parets cel·lulars dels vegetals) és eficaç en la producció d'envasos per a ús alimentari, sinó que entre les moltes innovacions que hi ha al mercat, una d'elles és l'anomenat paper de pedra (TerraSkin).
El paper de pedra es un substitut per als papers de cel·lulosa, fet que garanteix una major sostenibilitat ja que no utilitza en cap cas arbres per a la seva fabricació ni aigua. La seva composició consta d'una combinació de minerals que contenen entre un 75-80% de carbonat càlcic i una petita quantitat d' aproximadament el 20% de resina de polietilè (PE). Gràcies a la seva composició és resistent a l'aigua, a l'oli i als greixos. Aquest tipus de material pot ser reciclat (en el contenidor groc) i reutilitzat.
L'objectiu d'aquest projecte és desenvolupar un prototip d'envàs termosellable a partir d'aquest material. Es vol caracteritzar les seves propietats mecàniques i determinar les possibilitats d'utilització en la industria alimentària. D'aquesta forma és vol avaluar les possibilitats del nou material com a substitut d'envasos de resines plàstiques.

Overview (resum en anglès): Nowadays, the sustainability is one of the most applied terms and one that worries at all types of industry, more specifically the food industry. The generation of large volumes of plastic or aluminum waste that pollute so much, have generated an awareness in society of reducing its use and using other more sustainable materials.
Recently, not only the conventional paper with cellulose is effective on production of packages for alimentary use, but from among the many innovations that exist in the market, one of them is called Stone Paper®.

The Paper de pedra® composition consists in a mineral combination that contains a 65% of calcium carbonate and a 35% of polyethylene resin (PE) which guarantees a higher sustainability, because it does not use any trees and water for its production. Due to its composition is water, oil and fat resistant. This type of material can be recycled (in the yellow container in Spain) and reused.

The main goal of this project is to develop a prototype of a heat sealable container from this material. The mechanical properties and the possibilities of use in the food industry are the purposes that will be characterized and determined. In this way, this project wants to evaluate the possibilities of this new material as a substitute of plastic resin products.

Once the mechanical test of resistance to high and low temperatures and to the electromagnetic waves of the microwave have been carried out, it can be stated that this material withstands oven temperatures up to 50OC for 30 minutes, as well as withstands freezing at -20OC for 10 days. A for the microwave-resistant capacity, this material is functional for up to 7 minutes at 900 W, since from that moment the, material suffers deformations and ceases to be operational. The type of food it may contain has also been analyzed and it is stated that the material is suitable for foods with a high moisture and fat content. The prototype can be heat sealed, so it can be used in different applications in the industry.



© CBLTIC Campus del Baix Llobregat - UPC