CBL - Campus del Baix Llobregat

Projecte llegit

Títol: Revalorització dels residus d'una Indústria de begudes.


Tutor/Cotutor: PUJOLA CUNILL, MONTSERRAT

Departament: DEAB

Títol: Revalorització dels residus d'una Indústria de begudes.

Data inici oferta: 06-02-2020      Data finalització oferta: 06-10-2020


Estudis d'assignació del projecte:
    GR ENG ALIMENT 2016

Lloc de realització:


En empresa (cal signar un conveni de cooperació)

        Tutor Extern: Artur Marti Batllori
        Institució/Empresa: CobeverageLab

Paraules clau:
Valorització, residus, fruita i verdura, subproducte, sostenibilitat.

Descripció del contingut i pla d'activitats:
L'objectiu del meu TFG és buscar una alternativa a l'empresa
CobeverageLab per revaloritzar els residus generats durant el
procés de producció per tal d'optimitzar-lo i que sigui més
rentable. L'empresa en qüestió produeix sucs de fruites, entre
d'altres begudes, amb lo qual es genera una gran quantitat de
residus orgànics, amb un potencial nutricional molt elevat i amb
components d'alt valor.

Per aquest motiu estic molt interessada en buscar una alternativa
d'ús per aquests residus i evitar la seva sortida en compostatge.
De fet, un dels objectius plantejats amb l'empresa és buscar una
alternativa més rentable econòmicament i aprofitant al màxim els
recursos ja establerts dintre de l'empresa per implantar una flux
circular dintre del procés.

Overview (resum en anglès):
The important problem in industry in general and in food is the generation of waste that has characteristics with great potential to be used, either for the industries themselves or for other sectors. This fact is one of the current lines of work, for many industries.
The purpose of the project of this work focuses on looking for a recovery of the waste produced during the manufacture of juices, smoothies, fruit and vegetable purees in the company (CobeverageLab) to be used. The potential value of your waste has been a sufficient reason to try to reuse it before disposing of it.
Focusing the project on this line, it has been observed that one of the current trends in the industry is the implementation of circular systems, and for this reason, the alternative of creating a synergy between two companies has been the most appropriate and profitable way out. In this way, both parties can have a more efficient and sustainable production system.
The proposal that has been worked on is to transform CobeverageLab's waste into by-products that serve as raw materials for another company. This collaboration allows the reduction of waste to be eliminated, and therefore, minimize its environmental impact; and on the other hand, the exploitation of new resources for those industries is reduced by incorporating waste into their production system. The main use to use the waste is the food industry itself (the use of pectin, aromatic sources, essential oils, natural pigments, among others); and on the other hand, pharmaceutical industries.
Finally, it has been proven that by implementing a waste treatment line at the CobeverageLab company, the investment could be amortized in 4 years. Thus, it is verified that the impact caused by the application of a circular economy in companies can be profitable in the short term.



© CBLTIC Campus del Baix Llobregat - UPC